Ειρήνη Καλογερή

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της ΕΕ πρόκειται να φτάσει τα 1.105 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας, 11% χαμηλότερα του στόχου του REPowerEU για 1.236 GW, εξαιτίας προκλήσεων στην ταχύτερη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, αναφέρει ο ΙΕΑ στην ετήσια έκθεσή του για τις ΑΠΕ.

Ειδικότερα, το μπλοκ είχε θέσει ως στόχο τα 592 GW φωτοβολταϊκών και 510 GW αιολικών, με τις κυβερνήσεις να υλοποιούν ταυτόχρονα μια σειρά πολιτικών για την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, παρότι δόθηκε σημαντική ώθηση για τα φωτοβολταϊκά, απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων, τόσο στα χερσαία, όσο και στα υπεράκτια αιολικά.

Επί του παρόντος, η συνολική εγκατεστημένη αιολική ισχύς είναι σχεδόν 370 GW, 28% χαμηλότερα από τα 510 GW, καθώς εμπόδια στην αδειοδότηση και η συμφόρηση στο δίκτυο εμποδίζουν την ταχεία ανάπτυξη.

Όπως υπογραμμίζει η έκθεση, σε πολλές χώρες έργα καθυστερούν λόγω της πολυπλοκότητας της αδειοδότησης, των περιορισμένων διαθέσιμων εκτάσεων, της έλλειψης διοικητικού προσωπικού, καθώς και των κοινωνικών αντιδράσεων. Αυτά εμπόδισαν επενδυτές να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, οδήγησαν στο να ακυρωθούν έργα και να καθυστερήσει η κατασκευή και θέση σε λειτουργία άλλων.

Η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα επιμηκύνουν τους χρόνους υλοποίησης, αυξάνοντας τα κόστη. Οι διαγωνισμοί με σχετικά χαμηλά ανώτατα όρια, οι αρνητικές προσφορές χωρίς ανώτατο όριο, τα υψηλά επιτόκια, αποτέλεσαν επίσης ανασταλτικούς παράγοντες.

Εντούτοις, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι οι πρωτοβουλίες που έλαβε η Κομισιόν, με τα σχέδια δράσης για τα δίκτυα και αντίστοιχα για την αιολική ενέργεια, όπως και οι μεταρρυθμίσεις των κρατών μελών για επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, έχουν βελτιώσει την κατάσταση.

Παρόλα αυτά, οι προβλέψεις στο βασικό σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, δείχνουν ότι η ΕΕ υπολείπεται κατά 22% του στόχου για τα χερσαία αιολικά (310 GW έναντι 400 GW) και κατά 46% αυτού για τα υπεράκτια (60 GW έναντι 111 GW).

Επιπλέον, σε επίπεδο εθνικών στόχων για τις ΑΠΕ, όπως περιλαμβάνονται στα ΕΣΕΚ των κρατών μελών, η έκθεση επισημαίνει ότι μόλις για 10 χώρες οι στόχοι που έχουν τεθεί κρίνονται εφικτοί.

Πηγή: energypress.gr