Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την τέταρτη ακριβότερη τιμή χονδρικής πανευρωπαϊκά είχε η Ελλάδα στους πρώτους 8 μήνες του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη βουλή η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ΡΑΑΕΥ, στο πλαίσιο ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ η υψηλή κατάταξη οφείλεται κυρίως στην ακριβή τιμή του Ιανουαρίου που έφτασε τα 201 ευρώ /MWh ως αποτέλεσμα της μεταχρονισμένης εφαρμογής της τιμής του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές όπου η τιμολόγηση γίνεται άμεσα. Ως εκ τούτου τα 119 ευρώ/MWh που κόστιζε το φυσικό αέριο το Δεκέμβριο του 2022 επηρέασαν την χονδρική του ρεύματος στις αγορές της Ευρώπης τον ίδιο μήνα, στην Ελλάδα ωστόσο οι υψηλές τιμές του αερίου έφτασαν ένα μήνα αργότερα τον Ιανουάριο του 2023 όταν οι υπόλοιπες αγορές κινούνταν πτωτικά. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ελληνική αγορά τον Ιανουάριο ήταν και η ακριβότερη της Ευρώπης.

Η κατάσταση αυτή φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η ελληνική αγορά βρισκόταν στη 15η θέση σε σύνολο 32 χωρών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται αρνητικά η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.

Για το σύνολο του έτους, πάντως η ελληνική αγορά συνεχίζει να παραμένει στην 4η ακριβότερη θέση, πίσω από τις αγορές της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ιρλανδίας. Συγκεκριμένα η ακριβότερη αγορά είναι η Ιταλία με 128,19 ευρώ/MWh, ακολουθεί η Μάλτα με 126,87 ευρώ/MWh, η Ιρλανδία με 125,05 ευρώ/MWh και η Ελλάδα με 123,26 ευρώ/MWh.

Χθες, τέλος,  η Ελλάδα είχε την 8η ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη με 76,98 ευρώ/MWh, με τις πιο ακριβές αγορές να είναι αυτές της Ιρλανδίας (102,01 ευρώ/MWh) της Πορτογαλίας (98,33 ευρώ/MWh) και της Ισπανίας (96 ευρώ/MWh).

Πηγή: capital.gr