Σημαντικά εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα παραμένει η Ελλάδα, ιδίως σε ότι αφορά τον τομέα των μεταφορών, σύμφωνα με νέα έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.
Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα κυρίως στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, η χώρα παραμένει εξαρτημένη κατά 55% από το πετρέλαιο και 20% από το φυσικό αέριο.
Συγκεκριμένα, πολύ αργή χαρακτηρίζεται η πρόοδος στη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές, που παραμένουν ο τομέας με τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα, ενώ αντίθετα η χρήση ΑΠΕ βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, η Ελλάδα διαθέτει έναν εκ των παλαιότερων στόλων οχημάτων στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω συστήνεται η εφαρμογή περισσότερο φιλόδοξων πολιτικών για την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού των μεταφορών. Σε αυτές περιλαμβάνονται η υποχρεωτική μετάβαση σε ηλεκτροκινητήρες καθώς και η απόσυρση, για περισσότερες κατηγοριών οχημάτων. Επίσης, η μείωση της κυκλοφορίας ΙΧ στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, με ταυτόχρονη ενίσχυση των ΜΜΜ.
Ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι στα πλαίσια του REPower περιλαμβάνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να επιταχύνουν την μετάβαση, η έκθεση εντοπίζει πως απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται η ανάγκη να ξεπεραστούν επικείμενες καθυστερήσεις, ώστε να εφαρμοστεί ταχύτερα και αποτελεσματικά το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένου του REPowerEU.
Σε ότι αφορά τα ηλεκτρικά δίκτυα, το σχέδιο ανάπτυξης τόσο σε αυτό του ΑΔΜΗΕ, όσο και του ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίνονται στον στόχο του 2030 για τις ΑΠΕ. Εντούτοις, η υφιστάμενη επέκτασή τους, λόγω των διαδικασιών αδειοδότησης και απαλλοτρίωσης, εξακολουθεί να είναι χρονοβόρα.
Έτσι, η προσθήκη νέων ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων σε αυτές και των υπεράκτιων αιολικών, όπως και ο εξηλεκτρισμός διαφόρων τομέων (π.χ. μεταφορές και βιομηχανία), απαιτούν την περαιτέρω επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα χρειαστεί, αντίστοιχα, μια πιο εκσυγχρονισμένη διαδικασία αδειοδότησης.
Τέλος, ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην αυξανόμενη συχνότητα και σοβαρότητα των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα, που θέτουν σε δοκιμασία την πολιτική προστασία, ενώ προκαλούν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον. Μεταξύ αυτών η πυρκαγιά στον Έβρο, που ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ, καθώς και η κακοκαιρία Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία.
Η Κομισιόν συνιστά μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της έγκαιρης προειδοποίησης, των υποδομών κλιματικής προστασίας.
(φωτογραφία: pixabay.com)
Πηγή: energypress.gr