Κώστας Δεληγιάννης
Νέα απειλή για την οικονομική βιωσιμότητα των έργων ΑΠΕ έρχεται να προσθέσει η προοπτική αύξησης των περιπτώσεων όπου οι τιμές στην αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνονται σε μηδενικά επίπεδα (όσον αφορά τη χώρα μας), ή φτάνουν να πάρουν αρνητικό πρόσημο (όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές αγορές). Τέτοιες περιπτώσεις έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, καθώς όπως έγραψε το energypress, την προηγούμενη Κυριακή (28/5) για οκτώ συνεχόμενες ώρες η εγχώρια DAM είχε μηδενική τιμή.
Αιτία και σε αυτή την περίπτωση είναι η υψηλή παραγωγή των ΑΠΕ, η οποία συνδυάζεται με περιορισμένη ζήτηση για ρεύμα και εξίσου περιορισμένες εξαγωγές. Ένας συνδυασμός που βρίσκεται πίσω και από τις περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες έχουν επίσης αρνητική επίπτωση στα έσοδα των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.
Σχετική αναφορά στην επίπτωση στα έσοδα των ΑΠΕ, από την κατάρρευση των τιμών στην DAM, έκανε χθες ο Ε. Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, στη χθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Όπως σημείωσε, ο μηδενισμός των χονδρεμπορικών τιμών «μεταφράζεται» σε μεγάλη ζημία σε μία εταιρεία με χαρτοφυλάκιο για το οποίο δεν διαθέτει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης ή δεν έχει συνάψει «πράσινο» PPA, αλλά συμμετέχει απευθείας στην αγορά.
Μάλιστα, όπως συμβαίνει και με τις περικοπές, με δεδομένη την περαιτέρω ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο μίγμα, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν οι περιπτώσεις όπου θα μηδενίζεται η ελληνική DAM – και τουλάχιστον έως ότου εφαρμοσθεί σε μαζική κλίμακα η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, η μελλοντική συχνότητα κατάρρευσης των χονδρεμπορικών τιμών, καθώς και το «ψαλίδι» των Διαχειριστών, αποτελούν δύο παραμέτρους που πλέον οι παραγωγοί θα πρέπει να παίρνουν υπόψη καταρτίζοντας τα business plan των «πράσινων» επενδύσεών τους.
Οι μηδενικές χονδρεμπορικές τιμές επηρεάζουν σε διαφορετικό βαθμό τα έργα, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιείται η παραγωγή τους. Όπως είναι φυσικό, απόλυτα εκτεθειμένα είναι τα έργα που συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, η αποζημίωση των οποίων είναι σε άμεση συνάρτηση με τη διακύμανση της DAM. Πιο προστατευμένες είναι οι μονάδες με εγγυημένες ταρίφες, χωρίς ωστόσο να γλιτώνουν σε όλες τις περιπτώσεις το «κούρεμα» στις αμοιβές τους.
Κριτήριο είναι αν οι μηδενικές τιμές ξεπεράσουν τις δύο συνεχόμενες ώρες. Τότε, η ηλεκτροπαραγωγή τους για το συγκεκριμένο διάστημα αφαιρείται από την ενέργεια που ενέχυσαν τον αντίστοιχο μήνα στο δίκτυο και, κατά συνέπεια, δεν αμείβεται με βάση την ΕΤΑ. Ως συνέπεια, θωρακισμένες πλήρως είναι μόνο οι μονάδες με «πράσινα» PPA, οι οποίες επομένως διαθέτουν την ηλεκτροπαραγωγή τους σε τιμή που έχει «κλειδώσει» εξωχρηματιστηριακά.
Όπως προαναφέρθηκε, αντίδοτο στο πρόβλημα (όπως και στις υψηλές περικοπές) αποτελεί η μαζική εφαρμογή της αποθήκευσης. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μυτιληναίο, η λύση των μπαταριών θα αργήσει στην Ελλάδα. «Μόνο για να καλυφθεί το λεκανοπέδιο Αττικής, θα πρέπει να περάσουν 15-20 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά στη Γενική Συνέλευση.
Πηγή: energypress.gr