Χάρης Αποσπόρης

Η είσοδος του λιγνίτη στο ημερήσιο ενεργειακό μείγμα φαίνεται πως είναι ο καθοριστικός παράγοντας που αυξάνει την τιμή χονδρικής περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από το τελευταίο διάστημα, την περίοδο ως την 1η Σεπτεμβρίου ο λιγνίτης έμπαινε κάποιες ώρες κάθε ημέρα με μικρό ποσοστό που την πρώτη ημέρα του μήνα έφτασε το 0,8%.

Παρόλα αυτά, η επίδρασή του στην τιμή ήταν δυσανάλογα μεγάλη. Στην επίμαχη ώρα 8-9 το βράδυ, η τιμή χονδρικής κορυφώθηκε για τις ημέρες εκείνες στα επίπεδα των 350-384 ευρώ/MWh. Οι μέσες τιμές ημέρας εκείνη την περίοδο ήταν 130-160 ευρώ/MWh. Η υψηλότερη ημερήσια τιμή των τελευταίων εβδομάδων ήταν τα 164 ευρώ στις 24/8 με το λιγνίτη στο 3,3%.

Συγκριτικά, τις ημέρες από τις 2 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα ο λιγνίτης βρίσκεται εκτός μείγματος και οι τιμές χονδρικής είναι αισθητά χαμηλότερες, τόσο σε μέσο όρο της κάθε ημέρας, όσο και στις αιχμές του απογεύματος.

Είναι ενδεικτικό ότι καθεμία από τις τελευταίες έξι ημέρες η μέγιστη τιμή το απόγευμα ήταν από 135 ως 183 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το μισό σε σχέση με τα επίπεδα που αναφέραμε παραπάνω. Οι μέσες τιμές ημέρας ήταν από 82 έως 106 ευρώ, δηλαδή επίσης αρκετά μικρότερες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όταν η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε την άνοιξη κάτω από τα 50 ευρώ/MWh, οι εν λόγω μονάδες έπαψαν να είναι αυτές που θέτουν την οριακή τιμή στο σύστημα. Το ρόλο αυτό έχει πλέον ο λιγνίτης, εξ ου και η επίδρασή του τιμολογιακά.

Πηγή: energypress.gr