Το «νούμερο 1» θέμα αποτελούν οι περικοπές της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής που συμβαίνουν όλο το τρέχον διάστημα και προβλέπεται να πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες.
Πηγές της αγοράς μεταφέρουν χαρακτηριστικά στο energypress ότι οι περικοπές αποτελούν το πιο «καυτό» θέμα αυτή την στιγμή, κάνοντας λόγο για «χαμό» στην αγορά τόσο από την πλευρά των επενδυτών όσο και από την πλευρά των τραπεζών.
Το σημείο εκκίνησης του προβληματισμού αποτελούν οι προβλέψεις για την περαιτέρω αύξηση της απορριπτόμενης ενέργειας το αμέσως επόμενο διάστημα, γεγονός που θα αποτυπωθεί στα έσοδα των παραγωγών, επηρεάζοντας με την σειρά του, την σχέση των επενδυτών με την τράπεζα. «Κοινός τόπος» τόσο για τους επενδυτές όσο και για τις τράπεζες που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη των έργων αποτελούν οι επιπτώσεις στα «revenues».
Η αντίδραση της αγοράς, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διαδικασίες είναι σε πρώτη φάση η μοντελοποίηση των περικοπών προκειμένου να απαντήσουν το κρίσιμο ερώτημα αν μια επένδυση βγαίνει και με τι όρους.
Πολύ περισσότερο ανάλογα ερωτήματα απασχολούν για τα υπό ανάπτυξη πάρκα που πρόκειται να συνδεθούν στο δίκτυο το επόμενο διάστημα και τα επόμενα χρόνια. Αντίστοιχη εγρήγορση καταγράφεται, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές και στην πλευρά των τραπεζών με το θέμα των περικοπών να αποτελεί πλέον αντικείμενο συζητήσεων στο ανώτατο επίπεδο και στα committees Διαχείρισης Ρίσκου και δανειοδοτήσεων.
Ο στόχος δεν είναι καινούργιος και δεν είναι άλλος από τον προσδιορισμό του κινδύνου που συνεπάγονται οι περικοπές και πολύ περισσότερο μια αύξηση αυτών για ένα δεδομένο μέγεθος παραγωγής ενέργειας.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν συμβουλευτικές εταιρείες του κλάδου, ήδη τα επιτελεία τους εργάζονται στην κατεύθυνση να αναπτύξουν τα κατάλληλα μοντέλα για τον σκοπό αυτό, ενσωματώνοντας μια σειρά στοιχεία ευαισθησίας, προκειμένου να προκύπτει τόσο ένα γενικό συμπέρασμα όσο και ένα ειδικό συμπέρασμα σε αναλογία με το προφίλ της κάθε επένδυσης και του κάθε επενδυτή.
Το πρόσφατο ιστορικό των περικοπών
Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress και σε συνέχεια μελέτης που έχει εκπονήσει ο καθηγητής Παντελής Μπίσκας, οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν τα 5-6 Γιγαβάτ κατά την περίοδο του φθινοπώρου (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2024). Ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή, την περίοδο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2025, εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν αισθητά, στα επίπεδα των 8 Γιγαβάτ.
Να προσθέσουμε ακόμη ότι σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Green Tank, η πλεονάζουσα ενέργεια που περικόπηκε το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου έφτασε τις 430 GWh, νούμερο σχεδόν διπλάσιο των 228 GWh, οι οποίες απορρίφθηκαν καθ’ όλο το 2023. Τα ποιοτικά στοιχεία της ανάλυσης του Green Tank δείχνουν ότι από τις φετινές περικοπές, οι 49 GWh απορρίφθηκαν τον Μάρτιο, οι 259 GWh τον Απρίλιο και οι 122 GWh το Μάιο.
Με άλλα λόγια το δίμηνο Απρίλιος – Μάιος έλαβε χώρα το 90% όλων των περικοπών του πρώτου 5μήνου, γεγονός που δείχνει και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εμφανίζεται το πρόβλημα.
Το νομοθετικό έργο της ΡΑΑΕΥ
Την ίδια στιγμή η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ σχετικά με την διαδικασία επιβεβαίωσης συμμόρφωσης Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/632 [RfG], σε μια συνολικότερη προσπάθεια υλοποίησης ενός επιδιορθωτικού νομικού έργου.
Ειδικότερα, με την παρούσα διαβούλευση, η Ρυθμιστική Αρχή επιχειρεί να βάλει σε μια τάξη το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο καθορίζεται η «συμπεριφορά» τόσο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής όσο και των Διαχειριστών κατά την λειτουργία της αγοράς.
Η στόχευση αφορά στην διαμόρφωση ενός πιο ανθεκτικού νομοθετικού πλαισίου με διευθέτηση των όποιων νομικών εκκρεμοτήτων συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα και κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, το στοιχείο της διαφάνειας.
Για παράδειγμα, ο εν λόγω ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει επακριβώς τι συμβαίνει στην περίπτωση δοκιμαστικής λειτουργίας μιας μονάδας ή στην περίπτωση που μονάδες ΑΠΕ, ενώ έχουν την υποχρέωση, δεν διαθέτουν συστήματα τηλεδιαχείρισης. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τόσο η εν λόγω πρωτοβουλία για την συμμόρφωση του εθνικού πλαισίου με το κοινοτικό πλαίσιο όσο και άλλες που προηγήθηκαν ή θα ακολουθήσουν, στόχο έχουν να διαμορφώσουν «γραμμένους κανόνες για όλους που θα ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις».
Πηγή: energypress.gr