Μιχάλης Μαστοράκης

Την ελκυστικότητα των αμιγώς εμπορικών έργων ΑΠΕ στις δύο βασικές κατηγορίες «πράσινης» ενέργειας για τα επόμενα χρόνια αποτυπώνει νεότερη μελέτη της Aurora Energy Research στα πλαίσια συγκριτικής ανάλυσης που πραγματοποίησε για τις αγορές Ελλάδας και Ρουμανίας.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, τα «οικονομικά» των λεγόμενων «merchant» έργων φαίνεται να είναι περισσότερο ελκυστικά για τα επόμενα δέκα χρόνια έως ότου κανιβαλιστεί η αγορά λόγω της μεγάλης διείσδυσης έργων ΑΠΕ και ιδίως φωτοβολταϊκών που επιφέρουν συντριπτική μείωση στις τιμές ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής της παραγωγής τους (μεσημεριανές ώρες).

Σημειώνεται ότι ο κανιβαλισμός των τιμών λόγω της αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ μειώνει τα δυνητικά έσοδα από την αγορά παρά το διαρκώς μειούμενο μεσοσταθμικό κόστος ενέργειας (LCOE), ωστόσο το αποτέλεσμα, βάσει των εκτιμήσεων, παραμένει θετικό για τον επενδυτή.

Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε την εικόνα της αγοράς την «επόμενη μέρα», όταν θα λήξουν οι διαγωνισμοί ΑΠΕ και πλέον θα κυριαρχήσουν τα καθαρά εμπορικά έργα χωρίς επιδότηση ή σταθερή τιμή που θα διασφαλίζουν τα έσοδα τους από την απευθείας συμμετοχή στις χρηματιστηριακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την άποψη αυτή, όπως μεταφέρουν πηγές της αγοράς, η «άσκηση» ως προς το οικονομικό αποτέλεσμα ενός «merchant» έργου καθίσταται υποχρεωτική και αναγκαία προκειμένου να διασφαλίσει χρηματοδότηση.

Χρειάζεται να σημειωθεί, όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι αυτή την στιγμή, η χρηματοδότηση «merchant» έργων βρίσκεται σε ένα πρώιμο στάδιο με τις τράπεζες να επιδεικνύουν μια «διστακτικότητα». Αυτό οφείλεται στο υψηλότερο ρίσκο που συνεπάγεται η άντληση εσόδων από την απευθείας συμμετοχή στην αγορά εν αντιθέσει με την «οδό» της ανταγωνιστικής διαδικασίας και της σταθερής τιμής.

Σε κάθε περίπτωση, τα «νούμερα» δείχνουν ότι ένα έργο που θα προχωρήσει δια της οδού της αγοράς τα επόμενα 2-3 χρόνια δύναται να διασφαλίσει υπό τις υφιστάμενες συνθήκες ένα συντελεστή απόδοσης της τάξης του 13-15%, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πάνος Κεφαλάς, Senior Associate της Energy Aurora Research στα πλαίσια παρουσίασής του στο συνέδριο του Energynomics στην Αθήνα.

Ένα ακόμη στοιχείο που ξεχωρίζει από την μελέτη της Aurora αφορά στη συγκριτική ανάλυση των αγορών Ελλάδας και Ρουμανίας, όπως αποτυπώνεται στις παρακάτω διαφάνειες.

Συμπερασματικά, τόσο η αγορά της Ρουμανίας όσο και της Ελλάδας εμφανίζουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και αναμένεται να κυριαρχήσουν τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα στον τομέα των ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «με συνδυασμένη δυναμικότητα κοντά στις 140 TWh μέχρι το 2040, η Ελλάδα και Ρουμανία αναμένεται να κυριαρχήσουν στις επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες».

Πηγή:energypress.gr