του Χάρη Αποσπόρη

Σειρά προτάσεων στα ενεργειακά περιλαμβάνει η νέα έκθεση της Κομισιόν προς τη χώρα μας που δημοσιεύτηκε σήμερα, με έμφαση στο δημοσιονομικό σκέλος.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Κομισιόν τονίζεται ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βιώνει υπερβολική μακροοικονομική ανισορροπία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο υψηλό κρατικό χρέος και τα απλήρωτα δάνεια, τη στιγμή που η ανεργία μειώνεται αλλά η εξωτερική της θέση επιδεινώνεται. Βασική ανησυχία είναι ότι το έλλειμμα διευρύνθηκε σημαντικά το 2022 παρά την ανάκαμψη του τουρισμού. Παρόλο που προβλέπεται να περιοριστεί κάπως φέτος και του χρόνου, το εξωτερικό έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει πολύ πάνω από το επίπεδο που χρειάζεται για να σημειωθεί μια διαρκής βελτίωση στην καθαρή διεθνή επενδυτική θέση.

Η εκτίμηση της Κομισιόν για την ανάπτυξη στη χώρα μας είναι 2,4% και 1,9% το 2024, έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 2,3% και 3% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν αναμένει μείωση του ελλείμματος στο 1,8% για το 2023 ως αποτέλεσμα και του περιορισμού των έκτακτων μέτρων για την ενεργειακή κρίση.

Έκτακτα μέτρα στην ενέργεια

Πάντως, τα δημοσιονομικά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις επιδράσεις της κρίσης. Η Κομισιόν σημειώνει πως “το κόστος των μέτρων αυτών, ιδίως στον ηλεκτρισμό, συνεχίζει να καλύπτεται μέσω της φορολόγησης των υπερκερδών. Το δημοσιονομικό τους βάρος υπολογίζεται σε 0,2% του ΑΕΠ για το 2023”.

Επίσης, τονίζεται ότι “τα περισσότερα μέτρα δεν είναι στοχευμένα προς ευάλωτους καταναλωτές και επιχειρήσεις, ενώ δεν προσφέρουν σήμα για μείωση της κατανάλωσης και εξοικονόμηση”.

“Τα εναπομείναντα έκτακτα ενεργειακά μέτρα πρέπει να αποσυρθούν, με πρώτα τα λιγότερο στοχευμένα, ενώ οι πόροι πρέπει να διοχετευθούν στην αντιμετώπιση του ελλείμματος”.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, η ευρωπαϊκή έκθεση παρατηρεί ότι το σχέδιο REPower EU εντάχθηκε γρήγορα στο ελληνικό ταμείο ώστε να στηριχθούν πρόσθετες πράσινες επενδύσεις.

Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα, γίνεται λόγος για τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα. Για το λόγο αυτό προτείνεται η επιτάχυνση της απανθρακοποίησης, η ολοκλήρωση των ρυθμιστικών πλαισίων για το υδρογόνο και τα υπεράκτια αιολικά, καθώς και ένα πλαίσιο για το βιομεθάνιο. Παράλληλα, συστήνεται η εφαρμογή της νέας απλοποιημένης αδειοδοτικής διαδικασίας στις ΑΠΕ, όπως και η έμφαση στην αυτοκατανάλωση και τις ενεργειακές κοινότητες ώστε να διευρυνθεί η λαϊκή αποδοχή των ΑΠΕ.

Τέλος, η Κομισιόν ζητά δημοπρασίες για την ενεργειακή αποδοτικότητα, αλλά και επιτάχυνση της εφαρμογής των έξυπνων μετρητών που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Προς ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μειωμένες τιμές ενέργειας σε συνδυασμό με την εξομάλυνση της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ισχυρή απασχόληση στήριξαν την ανάπτυξη σε θετικό πρόσημο κατά το α’ τρίμηνο του έτους, όπως αναφέρει η Κομισιόν στις εξαμηνιαίες συστάσεις της.

Η πρόβλεψη πλέον για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι για ανάπτυξη 1% φέτος και 1,7% το 2024, με τον πληθωρισμό στο 6,7% και 3,1% αντίστοιχα.

Αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα στήριξης που πέρασαν πέρυσι οι κυβερνήσεις ως “αντίδοτο” στην ενεργειακή κρίση, η Κομισιόν ζητά να τα απομακρύνουν ως τα τέλη του 2023. “Αν οι τιμές αυξηθούν εκ νέου και απαιτήσουν την εφαρμογή τους, τότε θα γίνουν στοχευμένα προς ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με δημοσιονομική ευθύνη και διατηρώντας τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας”, τονίζει σχετικά.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις, “για να είμαστε ξεκάθαροι, τα χρήματα αυτά πρέπει να κατευθυνθούν για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, όχι για περισσότερες δαπάνες”.

Πηγή: energypress.gr