Μιχάλης Μαστοράκης

Ένα βήμα παραπέρα στο «ξεσκαρτάρισμα» του ηλεκτρικού «χώρου» από έργα που εμφανίζουν αβεβαιότητες στην υλοποίησή τους επιχειρεί η Κομισιόν, καλώντας τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης να θεσμοθετήσουν σχετικά αντικίνητρα και φίλτρα ώστε εξαρχής, κατά την διαδικασία κατάθεσης της αίτησης, τέτοια έργα να τίθενται «εκτός παιχνιδιού».

Η ειδική αναφορά που γίνεται για το θέμα στο σχέδιο δράσης της Κομισιόν για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που δημοσιεύτηκε εχθές αποκαλύπτει ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό φαινόμενο που συναντιέται και στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς με την γνωστή ιστορία περί «βαλτωμένων έργων».

Ειδικότερα, η Κομισιόν καλεί τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας να διαμορφώσουν ένα σαφές πλαίσιο που να αποθαρρύνει την υποβολή αιτήματος σύνδεσης όταν αυτό δεν τεκμηριώνεται από ένα αξιόπιστο project ή δεν υπάρχει επαρκής δέσμευση από τον developer ή για αιτήματα που υπερβαίνουν την ισχύ που απαιτείται για το έργο προκειμένου να αποτρέπεται η δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου» σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου πρόκειται κατ’ ουσίαν για έργα με λιγότερες πιθανότητες υλοποίησης.

Ταυτόχρονα, «φρένο» μπαίνει και σε επενδυτές που έχουν ως βασική επιχειρηματική δραστηριότητα να ωριμάζουν έργα στο βαθμό των ΟΠΣ και στη συνέχεια να μεταπουλούν τα δικαιώματα σύνδεσης σε άλλο επενδυτή, πράγμα που συναντάται σε ορισμένες αγορές. Ενδεικτικό της λογικής που διέπει το «σκεπτικό» της Κομισιόν για το θέμα είναι η αναφορά ότι «τα έργα παραγωγής που δεσμεύονται οικονομικά ή πληρώνουν για τα κόστη σύνδεσης δικτύου όταν ζητούν το αίτημα είναι λιγότερο πιθανό να μην προχωρήσουν».

Επί του θέματος στέκεται σε ανακοίνωσή της και η WindEurope που σε γενικό επίπεδο χαιρετίζει το νέο σχέδιο δράσης ωστόσο υπογραμμίζει ότι το βασικό πρόβλημα με τα αιτήματα σύνδεσης στο δίκτυο παραμένει, κάνοντας λόγο για «περιορισμένα φίλτρα».

Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι «οι Διαχειριστές του συστήματος θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε εκείνα τα έργα που είναι περισσότερο ώριμα, στρατηγικά και πιθανότερο να υλοποιηθούν. Εάν αντιμετωπίζεται εξίσου κάθε αίτημα σύνδεσης τότε τα κερδοσκοπικά έργα ανακατεύουν τα πράγματα για τα καλά έργα. Είναι θετικό που η Κομισιόν καλεί τους Ρυθμιστές να αντιμετωπίσουν τα κερδοσκοπικά αιτήματα και να αποθαρρύνουν συνδέσεις για τα πιο αδύναμα έργα. Χρειάζεται ωστόσο να δοθεί ξεκάθαρη κατεύθυνση στα κράτη-μέλη πως θα διευθετήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα».

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική εκδοχή του προβλήματος φτάνει τα 3 GW, δηλαδή τόσο υπολογίζεται το χαρτοφυλάκιο «βαλτωμένων» έργων που έχουν πάρει όρους σύνδεσης, χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει σε υλοποίηση.

Σημειώνεται, όπως έχει καταδειχθεί σε μια σειρά τοποθετήσεις αξιωματούχων του ΥΠΕΝ, η πρόθεση του Υπουργείου είναι να προχωρήσει σε ξεκαθάρισμα του ηλεκτρικού «χώρου» από τέτοιου είδους έργα αυστηροποιώντας το πλαίσιο με συγκεκριμένες προθεσμίες που αν παραβιάζονται, τα έργα θα χάνουν τους όρους σύνδεσης που έχουν λάβει, με αποτέλεσμα να παίρνουν την θέση τους άλλα έργα που βρίσκονται στη σειρά και με περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθούν.

Πηγή: energypress.gr